Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μετά την κάλπη αρχίζει ο «Καλλικράτης»... Από την επόμενη ημέρα των εκλογών οι νικητές καλούνται να υλοποιήσουν και την ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.


Με ορίζοντα θητείας τα 3,5 χρόνια (η πενταετής θητεία αρχίζει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές) αιρετοί άρχοντες αλλά και χιλιάδες υπάλληλοι θα αρχίσουν εντατικά φροντιστήρια, προκειμένου να γίνουν πράξη όσα περιλαμβάνει ο «Καλλικράτης».
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  11495.jpg Εμφανίσεις:  7 Μέγεθος:  35,1 KB 

Το πρώτο «κρας τεστ» ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Την επαύριο της επίσημης ανάληψης καθηκόντων δεκάδες δήμοι θα λειτουργούν με το νέο τους σχήμα μετά τις συγχωνεύσεις και παράλληλα οι νέες περιφέρειες πρέπει να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες των πρώην νομαρχιών τους.

Το μείζον ζήτημα είναι από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους να γίνονται κανονικά οι πληρωμές, να εκδίδονται τα πιστοποιητικά που ζητούν οι δημότες αλλά και να παρέχονται υπηρεσίες σε τομείς στους οποίους πολλοί δήμοι μέχρι σήμερα δεν είχαν ουδεμία σχέση, όπως είναι οι πολεοδομίες.

Περίπου 3.500 εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από τις νομαρχίες και τις περιφέρειες στους δήμους σε πρώτη φάση, ενώ αναμένεται με την παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων να μεταταχθούν 40.000 υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του 2013.

Συγχωνεύσεις

Σημαντικές εξελίξεις φέρνει ο «Καλλικράτης» κυρίως στα ΝΠΔΔ και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Από 1/1/2011 θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των 6.000 ΝΠΔΔ σε λιγότερα από 2.000, ενώ οι 1.600 δημοτικές επιχειρήσεις θα γίνουν 550-600. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταταχθούν χιλιάδες μόνιμοι ή αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, ενώ οι συμβασιούχοι δεν θα συνεχίζουν την εργασία τους μετά τη λήξη της σύμβασης.

Επίσης, για την εφαρμογή του τελικά απαιτείται μια σειρά από Π.Δ. και υπ. αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το νέο έτος, προκειμένου να μεταφερθούν αρμοδιότητες και η δυνατότητα αναπτυξιακών έργων. Ενα μέρος των όσων προβλέπει ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Η σύνδεση των συστημάτων όμως που λειτουργούν σε επιμέρους δήμους και η έκδοση π.χ. πολεοδομικών αδειών απαιτείται να τρέχουν από την πρώτη ημέρα. Σήμερα από τις 175 πολεοδομικές υπηρεσίες οι 77 ήδη υπάγονται σε δήμους. Τώρα απαιτείται και οι υπόλοιπες 98 να ενσωματωθούν στους νέους δήμους.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
230 εκατ. ευρώ μόνο από τις... μετακομίσεις

Ενα από τα βασικά σημεία-κλειδιά του «Καλλικράτη» είναι η εξοικονόμηση πόρων ύψους 230 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μεταφορά υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες θα μετακομίσουν αναγκαστικά, υπό ενιαία σκέπη. Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής της υλικοτεχνικής υποδομής των δήμων και η καταγραφή των κτιρίων.

Μόνο από το μάζεμα των κτιρίων και τη μεταφορά υπηρεσιών σε ιδιόκτητα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ ετησίως

«Υπάρχει ένας άλλος "Καλλικράτης" πίσω από τον νόμο και ήδη πολλοί άνθρωποι εργάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν όλα αποτελεσματικά από το νέο έτος. Είναι ένα μεγάλο βήμα, καθώς δεν αλλάζει μόνο ο πολιτικός και διοικητικός χάρτης της χώρας, αλλά όλη η σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση και την τοπική ανάπτυξη», λέει ο κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης, λέκτορας Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπ. Εσωτερικών που σχεδίασε τον «Καλλικράτη».

«Το πρώτο καίριο μέλημα είναι τα λειτουργικά συστήματα των δήμων και τα λογιστήρια για να βγει η μισθοδοσία. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη 325 ανοικτοί διεθνείς διαγωνισμοί για τα λειτουργικά συστήματα των δήμων. Η χρηματοδότηση για τη λειτουργική ενοποίηση όλων των συστημάτων έχει προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Παράλληλα, είναι κρίσιμη η λειτουργία των συστημάτων, καθώς οι πολίτες θα ζητούν πιστοποιητικά, ενώ στους δήμους της επαρχίας υπάγονται τα δίκτυα υποδομών που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση. Ολα αυτά απαιτούν μεγάλη προεργασία», συμπληρώνει.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
Προτεραιότητα η εκπαίδευση του προσωπικού

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που αφορά την ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων των δήμων και τα λογιστήρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αρχή του νέου έτους θα βρει πολλούς φορείς της Αυτοδιοίκησης υπ’ ατμόν. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια να έχουν ψηφίσει οργανισμούς για τις υπηρεσίες των δήμων.

Περίπου 6 προσχέδια οργανισμών επεξεργάζεται η ΕΕΤΑΑ, τα οποία θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για τις νέες διοικήσεις. Το υπ. Εσωτερικών θεωρεί ως εξαιρετικά ζωτικό θέμα την εκπαίδευση του προσωπικού και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες προκειμένου αμέσως μετά τις εκλογές να αρχίσουν τα φροντιστήρια... Εχουν ήδη κλειστεί οι ημερομηνίες στις οποίες δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, καθώς και χιλιάδες υπάλληλοι θα κάτσουν στα θρανία με στόχο μέσα σε ενάμιση μήνα να έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ