Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Προειδοποίηση Κομισιόν για συμμόρφωση της Ελλάδας


ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών στην κοινοτική οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Εννιά αστικά κέντρα, ανάμεσά τους τέσσερις περιοχές υψηλής δημογραφικής πυκνότητας στην ανατολική Αττική, Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί, δεν διαθέτουν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων με αποτέλεσμα όπως τονίζει η Κομισιόν να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων που διαβιούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Τα κατασκευαστικά έργα στις παραπάνω περιοχές, τα οποία συγχρηματοδοτούνται κι από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν το 2013.

Στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ στη Νέα Μάκρη η επιλεχθείσα τοποθεσία τελικά απορρίφθηκε. Σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δέχεται προειδοποίηση για την σχετική οδηγία. Τον Οκτώβριο του 2007, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε τηρήσει την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, δεδομένου ότι 23 αστικά κέντρα (κωμοπόλεις και πόλεις) ανά την επικράτειά της δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2000.
Μετά την επιστολή επίσημης προειδοποίησης την 1η Δεκεμβρίου 2008, η Ελλάδα συμμορφώθηκε εν μέρει, με τις 14 από τις 23 περιοχές να πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Πηγή:Elzoni.gr