Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους


Παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πως το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου, τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.Συνολικά, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη.

Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης επισήμανε ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.

Σημειώνεται ότι ήδη, έχει πάρει παράταση δύο φορές η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους χώρους. Η τελευταία προθεσμία ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι οι «Καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έτσι, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην παράταση εφαρμογής του νόμου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες πολλές φορές ξεπερνούν και τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Πρόστιμο και δόσεις

Σημειώνεται ότι ακόμα έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής, ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην κατοικίας) από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.

Καταβάλλεται ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα κατοικίας) και οκτώ ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα άλλης χρήσης), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Για τους χώρους επίσης αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους. Δηλαδή, η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μείωση προστίμων για αυθαίρετα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή.

Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
 
Πηγή:tanea