Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

«Nοσηλεύονται» 120 έφηβοι από όλη την Ελλάδα, λόγο facebook

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» «νοσηλεύονται»
120 έφηβοι από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ, ενώ οι ηλικίες των νέων, στην πλειοψηφία τους αγόρια είναι από 14-17 ετών.
Οι γιατροί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» δεν εκπλήσσονται ούτε από τον αριθμό των παιδιών ούτε από την συχνότητα των κρουσμάτων Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο δημοφιλέστερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, το facebook, σερφάρουν καθημερινά 3 εκατομμύρια Έλληνες, με 2,5 ώρες μέσο όρο καθημερινής χρήσης. Βέβαια δεν φταίει ούτε το facebook ούτε ο ιδρυτής του, αλλά η κακή χρήση ενός φοβερού μέσου.
Η αλλαγή ή μάλλον καλύτερα η επιδείνωση είναι τεράστια καθώς πριν από τρία χρόνια ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 350.000. Η εξάρτηση από το internet (internet addiction), αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο και αντιμετωπίζεται σιγά-σιγά από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές. Παρόλο που ακόμα δεν έχει καταχωρηθεί στο διαγνωστικό εγχειρίδιο των ψυχολογικών διαταραχών (DSM-IV), είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι μοιράζεται παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που έχουν όσοι είναι εξαρτημένοι από τον τζόγο.
Οι κύριες κατηγορίες του internet που εντοπίζεται ένα είδος εξάρτησης, είναι οι εξής:
· Cybersex/Cyberporn
· Online σχέσεις (μέσω msn/chat)
· Online τζόγος
· Online παιχνίδια
· Συνεχής πλοήγηση