Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: 1 στους 3 μαθητές στην Ελλάδα έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού


Καμπάνιες anti-bullying που αξίζουν την προσοχή σας
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: 1 στους 3 μαθητές στην Ελλάδα έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού (videos)Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 16.000 μαθητές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας.
Έξι ΜΚΟ από Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, με συντονιστή το "Χαμόγελο του Παιδιού" προχώρησαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
 


Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε έρευνα που κάλυψε τις έξι αυτές χώρες, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις έξι χώρες του προγράμματος, που συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι πήραν μέρος 4.987 μαθητές από 167 σχολεία της Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα καταδεικνύουν ότι το 31,98% των παιδιών υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού, είτε κατ' επανάληψη είτε περιορισμένες φορές. Αρκετά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μαθητών που υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού στη Λιθουανία (51,65%) και στην Εσθονία (50,07%). Ακολουθούν οι μαθητές της Βουλγαρίας (34,66%) και της Λετονίας (25,21%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 15,09% και έτσι η Ιταλία καθίσταται η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ομολογούμενης θυματοποίησης μεταξύ των έξι χωρών.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στους Έλληνες μαθητές έλαβε χώρα κυρίως είτε έξω από το σχολείο (35,38%) είτε στους διαδρόμους του σχολείου (32,7%). Ακολουθεί η σχολική τάξη (24,4%) και η γειτονιά ή το πάρκο (21,84%). Σημαντικό ποσοστό (20,93%) δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού στο Διαδίκτυο.

Πώς γίνεται ο σχολικός εκφοβισμός;

Οι μαθητές απάντησαν: με κοροϊδευτικά ονόματα (60,69% των περιπτώσεων), με σπρωξίματα-χτυπήματα (45,39%), με πειράγματα λόγω της εξωτερικής εμφάνισης (36,3%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στη χρήση κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, όπου η ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο Διαδίκτυο έλαβε 14,26% και η διάδοση εξευτελιστικών φωτογραφιών μέσω κινητών 12,82%.
Όσον αφορά το θύτη, συνήθως είναι παιδιά οικογενειών με προβλήματα και κακές σχέσεις μεταξύ των μελών, με μειωμένη σχολική επίδοση και κακές διαπροσωπικές σχέσεις.

Δείτε τα παρακάτω video, μία συλλογή από καμπάνιες που δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα anti-bullying.



Πηγή: E-Radio.gr Blog