Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Λοκροί: Μην "ακουμπήσετε" το Κέντρο Υγείας Αταλάντης

Μετά τη Στυλίδα το μήνυμα έρχεται από τη Λοκρίδα και είναι το ίδιο ξεκάθαρο: " ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. - ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ. - Αν γίνουν μετακινήσεις γιατρών ο Δήμος Λοκρών από 1η Φεβρουαρίου ξεκινά κινητοποιήσεις...




Αυτό έιναι το μήνυμα που στέλνουν οι κάτοικοι της Λοκρίδας στη νέα διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας μετα την χθεσινη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αταλάντη και στην οποία παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Κουτσοπίνης.
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση των Δημάρχων με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας για τα Κέντρα Υγείας στο νομό.Οι Δήμαρχοι χθες βράδυ σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αταλάντη φρόντισαν να στείλουν τελεσίγραφο στον διοικητή του Νοσοκομείου Παναγιώτη Κουτσοπίνη οτι αν από 1ης Φεβρουαρίου προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασής του μετακινώντας ιατρικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τους Εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ,ενώ δεν θα διστάσουν να φθάσουν την κόντρα ακόμη και στον Εισαγγελέα καταθέτοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Το γάντι στους δημάρχους έριξε από την πλευρά του και ο διοικητής κ. Κουτσοπίνης ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση και σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους εμφανίστηκε αποφασισμένος να εμμείνει στις αποφάσεις του οι οποίες όπως τόνισε αποσκοπούν στην αναβάθμιση της λειτουργίας των δομών υγείας στο νομό.Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα δύο έγγραφα της διοίκησης που συμπεριλαμβάνουν και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου έκανε λόγο ''για σχέδια απαξίωσης του έργου της νέας διοίκησης από πρόσωπα που θέλουν να εξυπηρετήσουν κοντόφθαλμες πολιτικές και προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα''.

Απαντώντας σε σενάρια που γίνονται ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι να κλείσει τα Κέντρα Υγείας ο κ. Κουτσοπίνης μίλησε για γκαιμπελίστικες μεθόδους από άτομα που κινούνται ακόμη και μέσα στο χώρο του νοσοκομείου και τα οποία εξυπηρετούν πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία στο νομό. Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών ο κ. Κουτσοπίνης κάλεσε ολους τους πολίτες που δεν εχουν κανένα κεκτημένο να διασφαλίσουν αλλά ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό να στηρίξουν το εργο της νέας διοίκησης και να απομονώσουν τα συμφέροντα εκείνα που ξεκινούν απο διαφορετικούς στόχους και αλλες αφετηρίες και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν ιδιους σκοπούς.Οσον αφορά τα Κέντρα Υγείας ο διοικητής του Νοσοκομείου ξεκαθάρισε ότι δεν κατάφεραν να παίξουν το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκαν ενώ διευκρίνησε οτι δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης να κλείσει τα Κέντρα της Πρωτοβάθμιας Υγείας αλλά επιδίωξη είναι να τα κάνει να λειτουργήσουν καλύτερα .

Οι τόνοι ανέβηκαν στη χθεσινή συνάντηση στην Αταλάντη αφού από την πλευρά τους οι δήμαρχοι δεν δέχτηκαν τις αιχμές του Διοικητή και τους χαρακτηρισμούς για γκαιμπελίστικες μεθόδους και συμφέροντα και απαίτησαν να ξεκαθαρίσει η διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στόχος της είναι να κρατήσει ανοιχτά τα Κέντρα Υγείας και να φροντίσει για την 24ωρη λειτουργία τους.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Λοκρών ζήτησε από τον διοικητή να ανακαλέσει την αποφασή του για τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αταλάντης και απείλησε με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το αίτημα της τοπικής κοινωνίας δεν γίνει αποδεκτό.Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών παραβρέθηκαν η βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη -Θεοδώρου Μακρή,οι Δήμαρχοι Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου και Δομοκού Στέλιος Σύρος,ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Παρχαρίδης,ο Διευθυντής της ΜΕΘ κ. Σφύρας και ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θεόδωρος Χειμάρας.




Μετά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση το Δ.Σ. εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις ελλείψεις προσωπικού του Νοσοκομείου Λαμίας οι οποίες καλύπτονται από μετακίνηση εργαζομένων των Κέντρων Υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, την αποδόμηση και την υπολειτουργία του Κ.Υ. Αταλάντης στον Δήμο Λοκρών.

Το Κ.Υ. Αταλάντης είναι η μοναδική πρωτοβάθμια υγειονομική μονάδα εντός των ορίων του Δήμου Λοκρών με πάρα πολλές ελλείψεις. Είναι επιφορτισμένη με την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων παραθεριστών που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τις τουριστικές παραλίες του Δήμου.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Ζητάμε να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων προς το Νοσοκομείο Λαμίας και να καλυφθούν όλα τα κενά του με πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Ζητάμε να σωθούν τα Κ.Υ. και να αναπτυχθούν. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στον τομέα της πρόληψης.
Ζητάμε Νοσοκομεία καλά στελεχωμένα και εξοπλισμένα που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του λαού για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
Ζητάμε να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων Φορέων στον χώρο της υγείας για
τον καθορισμό των αναγκών , την εύρυθμη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας στον τόπο μας, τη διασφάλιση του αυτονόητου δικαιώματος του κάθε πολίτη στην υγεία και την υποχρέωση της πολιτείας να το εφαρμόσει.

Αν δεν ανασταλεί η απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, που αφορά:
  • · μετακίνηση Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού από το Κ.Υ. Αταλάντης προς το Νοσοκομείο
  • · την αξιοπρεπή 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Αταλάντης, με τη συνεχή και αδιάκοπη ροή υλικών και μέσων προς το ΚΥ

ο Δήμος Λοκρών από 1 Φεβρουαρίου ξεκινά κινητοποιήσεις.

-ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

-ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ.




Στοιχεία για την λειτουργία του

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΒΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ (2012) 35.000
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ 118.700
ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ 24.000 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2011.
ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 48.000 ΑΤΟΜΑ.

ΔΥΝΑΜΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.
18
ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Κ.Υ 6 ( 4 ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – 1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
1 ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ)
ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ Π.Ι. 6 ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
( ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ) 6 ( ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1-2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 3 )




 Πηγή:lamiareport.gr