Η σχετική προθεσμία έχει λήξει από τις 28 του περασμένου Οκτωβρίου. Το ΥΠΕΚΑ προτείνει επίσης να διπλασιαστούν οι δόσεις για την εξόφληση του προστίμου και να φτάσουν τις 12.
Στην τροπολογία αναμένεται να ρυθμιστεί και το ζήτημα της φορολόγησης των ημιυπαίθριων κ.λπ. χώρων, που παραμένει ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να περιορίσει την επιβάρυνση και να επιβληθεί φορολόγηση μόνο κατά τις μεταβιβάσεις. Φαίνεται όμως πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διαφορετική άποψη και επιθυμεί την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, τελών και τεκμηρίων για όλη την επιφάνεια που ρυθμίζεται, σύμφωνα με τα ισχύοντα για την ακίνητη περιουσία.
Ο τρόπος και η έκταση ενδεχόμενης φορολόγησης των ημιυπαίθριων αποτέλεσε "αγκάθι" από την πρώτη στιγμή. Τα σχέδια νόμου που είχαν τεθεί υπό συζήτηση άλλαξαν πολλές φορές. Στο τελικό κείμενο του νόμου αναφέρεται συγκεκριμένα:
"Για τους χώρους οι οποίοι διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ούτε άλλες κυρώσεις. Για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται επίσης αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί".
ΕγκύκλιοςΣε ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (5/2010), που εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση του νόμου, αναφέρεται: "Οι χώροι που ρυθμίζονται δεν οφείλουν πλέον άλλο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης για τα επόμενα 40 χρόνια και μπορούν να μεταβιβάζονται με την επισημείωση ότι αυτοί "ρυθμίστηκαν με τις διαδικασίες του Ν. 3843/ 2010...".
Δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυθμισθέντες χώρους και δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές (ΙΚΑ, μεταβίβασης κ.λπ.)".
Σε νεότερη εγκύκλιο τονίζεται, όμως, πως "τα θέματα φορολόγησης των χώρων που εμπίπτουν στη ρύθμιση του Νόμου 3843/10 είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών".
Υπολογισμοί για έως το τέλος του έτους
300.000 οι αιτήσεις για τακτοποίηση
Περί τις 300.000 αιτήσεις για "τακτοποίηση" ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως θα έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει ο χρόνος ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Πρόκειται για αριθμό πολύ χαμηλότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως στον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ημιυπαίθριους για το 2011 είναι 150 εκατομμύρια ευρώ αντί των 600 εκατομμυρίων που ανέφερε ο περσινός προϋπολογισμός.
Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200.000 και έχουν εισπραχθεί 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατομμύρια προέρχονται από την πληρωμή των παραβόλων και εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια προέρχονται από την καταβολή των προστίμων (δόσεις, εφάπαξ) και πάνε κατευθείαν στο "Πράσινο Ταμείο" του υπουργείου Περιβάλλοντος για έργα αναπλάσεων και πρασίνου.
Σημειώνεται πως μία αίτηση μπορεί να αφορά την υπαγωγή στην ρύθμιση περισσότερων του ενός χώρων. Υπολογίζεται πως κάθε αίτηση αναλογεί σε 1,5 χώρο προς τακτοποίηση κατά μέσο όρο. Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ΠΕΚΑ, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 είχαν υποβληθεί στις Πολεοδομίες 83.425 αιτήσεις, ενώ στις 20 Οκτωβρίου ο αριθμός είχε σχεδόν διπλασιαστεί και είχε φτάσει τις 147.000 αιτήσεις. Την περασμένη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, είχαν υποβληθεί 194.039 αιτήσεις για "τακτοποίηση".
Μανίνα Νικολοπούλου