Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στη φυλακή δι’ ασήμαντον αφορμήν!

Μήπως ξεπλύνατε μαύρο χρήμα και δεν το γνωρίζετε;
«Ξεχάσατε» να δηλώσετε στην εφορία τη δεύτερη δουλειά σας; Δεν κόψατε σε κάποιον «ολόκληρη» απόδειξη και σας κάρφωσε; Δηλώσατε πως αγοράσατε σπίτι στην αντικειμενική αξία και δώσατε τα υπόλοιπα «κάτω από το τραπέζι»; Χρωστάτε στο κράτος περισσότερα από 120.000 ευρώ αλλά ο γιος σας αγόρασε βίλα; Αν ναι, τότε αυτός που κτυπήσει πρωί-πρωί το κουδούνι του σπιτιού σας ίσως "δεν είναι ο γαλατάς", αλλά η αστυνομία που θα σας συλλάβει και ενδεχομένως να σας οδηγήσει στη φυλακή, ως ύποπτο για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα "μαύρου χρήματος", ακόμη και για…τρομοκρατία!.
Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και απεστάλη την Τετάρτη σε όλες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, δίνει εντολή και περιγράφει λεπτομερώς πώς θα ελέγχονται και τι ποινές θα επιβάλλονται στο εξής για όποιον συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για ξέπλυμα "μαύρου χρήματος".
Ο ορισμός όμως που δίνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών στο αδίκημα και οι ποινές που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος (τουλάχιστον έξι μήνες και μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξη) στέλνουν το σήμα πως θα έλθουν τα πάνω-κάτω σε όσα πολλοί θεωρούσαν ως σήμερα "συνήθη πρακτική".
Στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι παραβάσεις οι οποίες θα θεωρούνται ύποπτες και θα τις χειρίζεται η Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Έτσι μπορεί –και εν αγνοία του ίσως- να βρεθεί κάποιος μπλεγμένος σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Πηγη Καφενειο