- Δέκα χρόνια προσφοράς συμπληρώνει η ελληνική κοινότητα της Wikipedia
Η Wikipedia, η εγκυκλοπαίδεια που επιτρέπει στους ίδιους τους αναγνώστες να γράφουν τα άρθρα της, προσφέρει σήμερα 17 εκατομμύρια άρθρα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια στα αγγλικά και σχεδόν 59.000 στα ελληνικά.
Για να γιορτάσουν τα γενέθλια στις 15 Ιανουαρίου, φίλοι της μεγάλης εγκυκλοπαίδειας διοργανώνουν συναντήσεις και πάρτι στην Αθήνα (εδώ και εδώ), τη Λάρισα και την Πάτρα.
Ακόμα, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η πρωτοβουλία MyWikipedia για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας πραγματοποιεί εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.
Περισσότερη γνώση για περισσότερους
«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για μας είναι να διευρύνουμε και να προσδώσουμε ποικιλία στη βάση χρηστών μας, τόσο όσον αφορά την αγγλική Wikipedia όσο και από γεωγραφική άποψη» είπε στο Reuters ο ιδρυτής της Wikipedia με αφορμή τα δέκα χρόνια της.
«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός μας αντίκτυπος θα έρθει τα επόμενα χρόνια, καθώς φέρνουμε την πληροφορία σε ανθρώπους που δεν την είχαν ποτέ μέχρι σήμερα» είπε, αναφερόμενος σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Η Wikipedia είναι σήμερα προσβάσιμη για τους Κινέζους χρήστες, δεν έχει όμως δικούς της διακομιστές στη χώρα, καθώς αρνείται να συμμορφωθεί με την απαίτηση της κυβέρνησης για λογοκρισία.
«Έχω συναντήσεις με τον [Κινέζο] υπουργό, δέχεται να με βλέπει, είχαμε πολλές συνομιλίες, αλλά συμφωνούμε να διαφωνούμε. Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά η διπλωματία είναι αργή» ανέφερε.
«Υπερβολικά περίπλοκο»
Σε συνέντευξη που είχε δώσει νωρίτερα στο BBC, ο Ουέιλς παραδέχτηκε ότι η συμμετοχική διαδικασία για τη δημιουργία άρθρων είναι υπερβολικά περίπλοκη για ορισμένους χρήστες.
Το βασικό πρόβλημα είναι ο κώδικας Wiki mark-up που απαιτείται για τη δημιουργία και μορφοποίηση των λημμάτων. «Κλικάρεις την επεξεργασία και βλέπεις το συντακτικό της Wiki και μια παράξενη δομή πίνακα -πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά φοβούνται» παραδέχεται ο εμπνευστής της προσπάθειας.
Μια λύση είναι η πρωτοβουλία «υιοθέτησε έναν χρήστη» που προσφέρει σε άπειρους χρήστες την καθοδήγηση των πιο έμπειρων.
Τελικά, όμως, τα εργαλεία σύνταξης θα πρέπει να απλοποιηθούν ώστε να είναι εύκολα κατανοητά για όλους. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Wikia αναπτύσσει νέα εργαλεία ανοιχτού λογισμικού «και η Wikipedia πιθανότατα θα υιοθετήσει κάποια από αυτά» είπε ο Ουέιλς.
Ανέφερε επίσης ότι η φετινή εκστρατεία για τη χρηματοδότηση της Wikipedia ήταν πολύ επιτυχής. «Συγκεντρώσαμε 16 εκατ. δολάρια πιο γρήγορα από ποτέ» δήλωσε.
Επισήμανε επίσης ότι η ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην εκστρατεία η δική του φωτογραφία δεν του άρεσε ιδιαίτερα.
Αποδείχθηκε όμως αποτελεσματική, καθώς οι καταχωρήσεις αυτές συγκέντρωσαν διπλάσιο αριθμό χρηστών σε σχέση με το κανονικό.
Πηγή:Newsroom