Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κάθε χρόνο και λιγότερες Γαλάζιες Σημαίες στην Φθιώτιδα!


Κάθε χρόνο και λιγότερες Γαλάζιες Σημαίες στην Φθιώτιδα!Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που στις παραλίες της Φθιώτιδας κυμάτιζαν κάθε καλοκαίρι γαλάζιες σημαίες. Τα αυστηρά στάνταρ και οι οικονομικές απαιτήσεις για να το πετύχουν αποθάρρυναν τους αυτοδιοικητικούς που έπαψαν να διεκδικούν για τον τόπο τους το διεθνές σήμα ποιότητας νερών και υπηρεσιών.

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping.
Η χώρα μας με τις απέραντες ακρογιαλιές διεκδίκησε και κέρδισε φέτος το βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” για τριακόσιες ογδόντα επτά (387) ακτές και εννέα (9) μαρίνες.  Από αυτές μόλις 4 αφορούν την Φθιώτιδα. Μία στην Ανατολική Φθιώτιδα στην Γλύφα για τον δήμο Στυλίδας, μία στα Καμ. Βούρλα στην πλαζ ΓΑΛΗΝΗ, μία στην Σκάλα Αταλάντης και μία στην παραλία Τραγάνας για τον δήμο Λοκρών.