Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ήρθε η ώρα να... μετρηθούμε


Από τις 10 έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας και γίνεται μία φορά στα 10 χρόνια, ενώ τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Για να ολοκληρωθεί η απογραφή θα εργαστούν περίπου 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες. Τα αποτελέσματά της πρέπει να δημοσιοποιηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.

Δεδομένου ότι για πρώτη φορά η απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών και όχι μιας, δεν θα υπάρξουν φαινόμενα μετακίνησης του πληθυσμού, να πηγαίνει δηλαδή κάποιος σε άλλον τόπο από αυτόν της σημερινής του κατοικίας για να απογραφεί.

Βάσει του ερωτηματολογίου, υπολογίζεται ότι ο απογραφέας θα χρειάζεται περίπου 20 - 25 λεπτά για κάθε μία συνέντευξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στη γενική απογραφή είναι υποχρεωτική και για τον λόγο αυτόν, εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.


Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτήν, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την κατάσταση απασχόλησής τους.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει φροντίσει να υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς καθώς επίσης και ερωτηματολόγια της απογραφής μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, για τους κατοίκους της χώρας που δεν μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα.

Στην απογραφή του πληθυσμού οι ερωτήσεις στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες θα είναι άκρως εμπιστευτικές και θα καταγραφούν τα νοικοκυριά.

Δηλαδή πόσοι και ποιοι ζουν. Ποιοι είναι οι τόποι διαμονής. Ποια είναι η εθνικότητα. Ποιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης. Ποιος ο τίτλος σπουδών. Αλλά και πιο προσωπικές ερωτήσεις, όπως: "Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας την εβδομάδα 3 - 9 Μαΐου;", "Πόσες ήταν οι ώρες απασχόλησης;", "Πόσα άτομα εργάζονταν στο κατάστημα κ.λπ. όπου απασχολείστε;", αλλά και "Ποια είναι κύρια πηγή ή πόρων ζωής;".

Για την καταγραφή των κατοικιών θα ερωτηθούν για την περίοδο κατασκευής της κατοικίας τους, τη συνολική επιφάνειά της, πόσα τετραγωνικά είναι η κουζίνα, αν υπάρχει λουτρό ή ντους μέσα σε αυτήν ή έξω από αυτήν, αν η τουαλέτα έχει υδραυλική εγκατάσταση ή όχι, αν υπάρχουν διπλά τζάμια για τη μόνωση της κατοικίας ή όχι, ποια είναι η κύρια πηγή ενέργειας, αν προωθεί το νοικοκυριό τα οικιακά απορρίμματα για ανακύκλωση, αν έχει προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει το σπίτι.

Τα αυθαίρετα θα απογραφούν χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας με βάση τις δηλώσεις όσων κατοικούν σε αυτά, χωρίς νομικές κυρώσεις ούτε έλεγχο από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Μετανάστες
Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι μετανάστες, για τους οποίους η απογραφή θα γίνει στη γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, που θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δεν θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους μετανάστες έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, αλβανικά, ρωσικά, αραβικά, κινεζικά, πακιστανικά και αφγανικά.

Πώς θα γίνει η απογραφή
*Οι πολίτες θα ανοίγουν την πόρτα στους απογραφείς που θα χτυπούν το κουδούνι τους. Δεν θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΦΜ κ.ά.

*Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.

*Η απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.

*Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.

*Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.