Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι αλλεργίες που... βασανίζουν


Παρότι είμαστε "μια ανάσα" από το καλοκαίρι, οι εποχιακές αλλεργίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα μιας και οι καιρικές συνθήκες τον τελευταίο καιρό δε φημίζονται για τη σταθερότητα τους...


Κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι αυτοί που κάνουν πιο έντονα τα αλλεργικά συμπτώματα, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες επιπλοκές της νόσου, επισημαίνουν αλλεργιολόγοι. H αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι δυο από τις βασικές αναπνευστικές αλλεργίες που πλήττουν σήμερα τον ελληνικό πληθυσμό.
Η αλλεργική ρινίτιδα έχει ως κύρια συμπτώματα το μπούκωμα των ρινικών κοιλοτήτων, την καταρροή, το φτέρνισμα καθώς και τον κνησμό της μύτης. Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η ερυθρότητα, το οίδημα, ο κνησμός, το «αίσθημα ξένου σώματος», η δακρύρροια, καθώς και η φωτοφοβία.
Οι παθήσεις αυτές μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν στη δημιουργία αλλεργικού άσθματος, που καταλήγει συνήθως σε ξηρό βήχα, δύσπνοια, συριγμό και σφίξιμο του στήθους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (Ε.Ε.Α.Κ.Α.).

Κυριότερα αλλεργιογόνα

Οι γύρεις αλλεργιογόνων φυτών είναι η κυριότερη αιτία για τις αλλεργίες. Τα μικροσωματίδια αυτά που μεταφέρονται με τον άνεμο, αφού διεισδύσουν στο βλεννογόνο των οργάνων-στόχων, όπως τα μάτια, η μύτη και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Αλλεργιολόγων, τα κύρια αλλεργιογόνα στον ελλαδικό χώρο είναι η παριετάρια (περδικάκι), που πλήττει σχεδόν το 50% των αλλεργικών, καθώς και οι αγρώστιδες, όπως το γρασίδι και τα δημητριακά, που πλήττουν το 45% των αλλεργικών.
Ακολουθούν η ελιά (40%), τα ακάρεα σκόνης, όταν υπάρχει αυξημένη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα (35%), οι κυπαρισσίδες (8%) και το πεύκο (5%).

Αιτίες αλλεργίας

Oι βασικές αιτίες της συνεχούς αυξητικής τάσης εμφάνισης αλλεργιών και της γενικότερης «ανοσοποιητικής ευαισθητοποίησης» είναι κυρίως οι κλιματολογικές αλλαγές, περιβαλλοντικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τον λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής», αλλά και σε πιο περιορισμένο βαθμό, η κληρονομικότητα (ανάλογα με το αν είναι ο ένας γονιός ή και οι δύο αλλεργικοί) σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Πηγή:cosmo