Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Παράνομες μάντρες και κτίσματα στους αιγιαλούς της Λοκρίδας


Στο δήμο Λοκρών η αυθαίρετη δόμηση και είναι φαινόμενο πρωτοφανές τόσο σε έκταση, όσο και σε αριθμό. Η αυθαιρεσία με την ανοχή, αν όχι και τις ευλογίες, των αρμόδιων υπηρεσιών είναι τεράστια.
 
Δοκιμάζοντας κάποιος να διανύσει την ακρογιαλιά κατά μήκος της Σκάλας-Λιβανάτας θα αντικρίσει κτίσματα στην κυριολεξία πάνω στο κύμα και μάντρες τσιμεντένιες καθώς και συρματοπλέγματα από το πουθενά να του κόβουν τον δρόμο. 


Και αν με δυσκολία περάσει -σχεδόν μέσα από την θάλασσα- τότε με θλίψη θα αντιληφθεί πραγματικά την καταπάτηση του αιγιαλού σε όλο του το μεγαλείο. 

Δεν φτάνει σε κάποιους που έχουν τραβήξει τις μάντρες των βιλων τους μέχρι εκεί που δεν παίρνει και  έχουν φτιάξει παράνομα και τις δικές τους προσωπικές μαρίνες και τσιμεντένιους διαδρόμους καθέλκυσης σκαφών, αλλά έχουν επέμβει και "αισθητικά" πάνω στον αιγιαλό με τα δικά τους "καλλιτεχνήματα" τερατουργήματα αλλοιώνοντας την φυσική ομορφιά του τοπίου. 

Κάποιοι "ισχυροί" που κανείς αρμόδιος δεν τολμά υποτίθεται να τους βάλει στη θέση τους κάνουν ότι θέλουν και κοντά σε αυτούς και μικροί καταπατητές του αιγιαλού εκμεταλλεύονται την "ευκαιρία". 

Αν δοκιμάσει πάλι κανείς να διανύσει την ακρογιαλιά κατά μήκος Λιβάνατας-Αρκίτσας εκεί θα αντικρίσει την ίδια κατάσταση με μάντρες και συρματοπλέγματα  σε απόσταση 2 με 4 μόλις μέτρα από το κύμα και ένα παραλιακό δρόμο  υποτίθεται (μάλλον μονοπάτι θα το έλεγες) κατεστραμμένο από τη διάβρωση της θάλασσας. Σε πολλά σημεία ο παραλιακός  δρόμος  αυτός που με δυσκολία σε μερικά σημεία χωρά να περάσει όχημα, είναι επικίνδυνος.

Πολύ σοβαρό είναι και το θέμα των ανεξέλεγκτων και παράνομων αποχετεύσεων που οδηγούν τα οικιακά λύματα στη θάλασσα (για τα βιομηχανικά είναι άλλη ιστορία). Τι ρίχνουν στη θάλασσα που κάνουν μπάνιο τα παιδιά μας αυτοί οι κύριοι;

Απορίας άξιο δε είναι πως κανένας από τους αρμοδίους (δήμος, πολεοδομία, λιμενικό κ.λ.π.) δεν φαίνεται να συγκινείται όλα αυτά τα χρόνια.

Ο λόγος της "ανοχής" των αρμοδίων μήπως είναι "ανταποδοτική" της χρηματοδότησης που λαμβάνουν κάποιοι τοπικοί πολιτικοί (υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, βουλευτές) και κάποιων "δωρεών" που γίνονταν προς τους πρώην δήμους της ανατολικής Λοκρίδας και πιθανώς να συνεχίζονται και στο νέο δήμο;

Είναι νόμιμα όλα αυτά; 

Σε πόση απόσταση από τον αιγιαλό ορίζει ο νόμος και επιτρέπει να γίνονται μάντρες, περιφράξεις και κτίσματα;
Επιτρέπει ο νόμος τη ρίψη λυμάτων έστω και οικιακών στη θάλασσα;
Θα επέμβει κανείς αρμόδιος να βάλει τάξη και όλους αυτούς τους κυρίους στη θέση τους;
Θα ισχύσει επιτέλους ο νόμος για όλους;
Οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο δήμος έχουν κατά νου να επιβάλλουν το νόμο;

Επειδή ως γνωστόν δεν πρόκειται να συγκινηθούν οι αρμόδιοι (όπως σε όλες τις καταγγελίες) θα έχουμε συνέχεια με το θέμα αυτό... 


Aναδημοσίευση
 Πηγή: lokris news