Ο ΓΙΑΝΕΣ ΠΟΤΟΤΣΝΙΚ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν θα είναι αμείλικτη στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν βάλει λουκέτο στις ΧΑΔΑ εντός του Ιουνίου
Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία 1.125 Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε.Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για κλείσιμο -εντός του Ιουνίου- όλων των παράνομων χωματερών, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ.
Η χώρα μας απειλείται πλέον άμεσα με πρόστιμα-μαμούθ της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως και πρόστιμο εφάπαξ από το 2005, καθώς δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε, διότι δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να υλοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.
Καθυστερήσεις
Ωστόσο, αυτό δεν κατορθώθηκε και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σήμερα είναι ενεργοί 155 ΧΑΔΑ, 2.343 έχουν αποκατασταθεί, ενώ 538 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών», προειδοποιεί ο Γιάνες Ποτότσνικ.
Ο Σλοβένος Επίτροπος καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και απειλεί με νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου, εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Για το θέμα της Κερατέας, ο Γ. Ποτότσνικ αποσαφηνίζει ότι "η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει πού θα τοποθετήσει τους ΧΥΤΑ και όχι η ΕΕ". Επισημαίνει ωστόσο ότι καλύτερη λύση θα ήταν η ανακύκλωση των αποβλήτων και όχι οι ΧΥΤΑ που θα πρέπει "να αποτελούν μόνο ύστατη λύση".
Οι παράνομες χωματερές εξακολουθούν να είναι σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η προθεσμία για το κλείσιμό τους λήγει φέτος τον Ιούνιο. Κρίνετε ικανοποιητική τη μέχρι τώρα πρόοδο που έχει σημειωθεί; Ποιες είναι οι προθέσεις σας εάν οι ελληνικές Αρχές δεν συμμορφωθούν πλήρως; Θεωρείτε πιθανή μια νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Το 2005 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-502/03) για όλες τις παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στην επικράτειά της. Κατά τη δικαστική διαδικασία, η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη τουλάχιστον 1.125 χωματερών, εκτιμώντας ότι θα κλείσουν το 2008.
Οταν διαπιστώθηκε ότι η προθεσμία του 2008 δεν έγινε σεβαστή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη δικαστική διαδικασία και εστάλησαν πολλές επιστολές το 2009.
Τον Δεκέμβριο του 2010 οι ελληνικές Αρχές προσκόμισαν στην Κομισιόν ένα χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, σύμφωνα με το οποίο όλες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν τον Ιούνιο του 2011 και θα απορρυπανθούν στα μέσα του 2012.
Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την πρόοδο και εκφράζει την εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές Αρχές θα πετύχουν τους στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης και ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί με βάση την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των κρατών-μελών.
Πώς κρίνετε την υπόθεση του χώρου υγειονομικής ταφής στην Κερατέα;
Γνωρίζω καλά την υπόθεση της Κερατέας. Συναντήθηκα με τους κατοίκους όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες. Μπορώ να πω αυτό που τόνισα και τότε: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει πού θα τοποθετήσει τους ΧΥΤΥ, όχι η ΕΕ.
Ως κοινωνία οφείλουμε να κινηθούμε προς τη χρήση ή την ανακύκλωση των αποβλήτων περιορίζοντας την ταφή τους. Οι ΧΥΤΥ πρέπει να είναι ύστατη λύση.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ