Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

15χρονοι με επικίνδυνες εξαρτήσεις


«Κόβουν» το τσιγάρο οι 15χρονοι στη χώρα μας και το... ρίχνουν στο αλκοόλ και την κάνναβη! Τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειωθεί το ποσοστό των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση και έχει διπλασιαστεί το ποσοστό εφήβων που κάνουν χρήση κάνναβης.

Τουλάχιστον ένας στους 10 μαθητές καπνίζει καθημερινά με τους περισσότερους να καπνίζουν τουλάχιστον 6 τσιγάρα. Χρήση κάνναβης έχει κάνει το 7,2% των 15χρονων μαθητών (10,6% των αγοριών και 3,7% των κοριτσιών), ενώ τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση 3 ή και περισσότερες φορές.


Διαχρονικά, καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση κάνναβης στους 15χρονους από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010. Χρήση κάποιας άλλης παράνομης ουσίας -εκτός κάνναβης και έκσταση- έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά το 3,1% των 15χρονων εφήβων και χρήση εισπνεόμενων ουσιών έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά το 8% των 15χρονων εφήβων.


Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην «πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές των εφήβων που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών», που διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Επίσης, δύο στους πέντε 15χρονους εφήβους (42,1%) έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά και ένας στους 10 (10,2%) καπνίζει καθημερινά.


Ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.


 Ελένη Πετροπούλου

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ