Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μαθητές απειλούν καθηγητές μέσω internet και κινητών


Μαθητές απειλούν καθηγητές μέσω internet και κινητώνΣε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό (32%) των εκπαιδευτικών που έχουν έρθει αντιμέτωποι στο σχολείο τους με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης/ψηφιακού εκφοβισμού/συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, facebook ή άλλης διαδραστικής πλατφόρμας από μαθητές προς άλλους μαθητές.

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό (32%) των

εκπαιδευτικών που έχουν έρθει αντιμέτωποι στο σχολείο τους με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης/ψηφιακού εκφοβισμού/συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, facebook ή άλλης διαδραστικής πλατφόρμας από μαθητές προς άλλους μαθητές.

Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:

16%, 14% και 27% αντίστοιχα επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ανησυχούν πάρα πολύ, πολύ ή αρκετά σχετικά με τη διαδικτυακή δημοσίευση από μαθητές δυσφημιστικών σχολίων που τους αφορούν/βλάπτουν την προσωπική τους ζωή/επαγγελματική τους φήμη (π.χ. γελοιοποίηση στο YouTube, ανάρτηση ανάρμοστων σχολίων στο facebook).

Τρεις στους 10 μαθητές επί του συνόλου των σχολείων που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο δεν σέβονται την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μέσα στις σχολικές τάξεις.

42% επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υπερβολικής ενασχόλησης μαθητών με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο σε βαθμό «εξάρτησης».

Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ