Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Ακουμπήστε τα εδώ και τώρα» ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΒΕΙ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ (ΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ


Στις πολεοδομίες πρέπει να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια κ.λπ., καθώς «ψαλιδίζεται» η προθεσμία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης.
Στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που έχει κατατεθεί στη Βουλή
 
προβλέπεται νέα -τέταρτη και τελευταία- παράταση ώς τις 31 Δεκεμβρίου και πληρωμή της πρώτης δόσης ώς τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε χθες να την περιορίσει ώς τις 31 Οκτωβρίου, επισπεύδοντας κατά δύο μήνες και την καταβολή της δόσης, έπειτα από αίτημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επείγεται να εξασφαλίσει έσοδα ώς το τέλος του έτους.
Πάντως, οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων στις πολεοδομίες έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα και υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση κατατίθενται περίπου 500 φάκελοι σε πανελλαδική κλίμακα, έναντι 10-12.000 τον Δεκέμβριο του 2010. Ως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχαν κατατεθεί 368.867 αιτήσεις, κάτι περισσότερο από το 50% του συνόλου. Εως τις αρχές του Αυγούστου (7/8/2011) είχαν υποβληθεί 630.368 αιτήσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο παράνομους χώρους.
Στα δημόσια ταμεία είχαν εισρεύσει από τα παράβολα των αιτήσεων 175 εκατ. ευρώ, ενώ στο «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν ήδη καταβληθεί πρόστιμα ύψους 550 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, τα πρόστιμα καταβάλλονται σε οκτώ δόσεις και η προθεσμία λήγει στις 28 Οκτωβρίου 2012 για δηλώσεις που αφορούν κατοικίες, ενώ για τους υπόλοιπους χώρους στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες που έχει υποβάλει δήλωση καταβάλλει αμέσως ολόκληρη την οφειλή, αφού η εξόφληση είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Με βάση το νόμο 3897/ 2010, είναι υποχρεωτική η καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να πληρωθεί ώς τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς πρόστιμο.
Ωστόσο, αν ένας ιδιοκτήτης δεν είναι συνεπής στις δύο αυτές προθεσμίες, τότε ο χώρος που έχει δηλωθεί αυτομάτως χαρακτηρίζεται αυθαίρετος και υποχρεώνεται να καταβάλει πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της τιμής ζώνης. Επιπλέον, σε ετήσια βάση οφείλει τέλος διατήρησης ίσο με το 5% του οφειλόμενου προστίμου ανέγερσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαπιστώσει ότι αρκετές πολεοδομίες καθυστερούν να υπολογίσουν τα πρόστιμα και καλεί τους ιδιοκτήτες να προσέλθουν και να ζητήσουν το εκκαθαριστικό.
Τα νεότερα
Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση αυτή αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί ώς τις 2 Ιουλίου 2009. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να τακτοποιηθούν νεότερα κτίρια, αφού το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα καλύπτει όλες τις πολεοδομικές παρανομίες που έχουν γίνει σε κτίσματα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί έως 28 Απριλίου 2010.
Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα και προβλέπεται προσαύξηση του ποσού κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει ότι οι δηλώσεις για παραβάσεις σε οικοδομικές άδειες θα φθάσουν το 1,5 εκατ. ευρώ.