
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας». Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λ. Συντώσης.
«Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών», επισημαίνει ο καθηγητής.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, σε δείγμα 867.000 μαθητών. Τα ευρήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων έχουν ως ακολούθως:
- Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 και 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
- Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 και 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.
- Σήμερα, περίπου τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
- Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων περίπου κατά 150%.
- Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή ακόμη και κάθε μέρα.
- Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (60 λεπτά ημερησίως).
- Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος, βαθμολογούνται με πέντε με... άριστα το δέκα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν και δύο θετικά στοιχεία:
- Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει μείνει σταθερό (έχει σταματήσει να αυξάνεται).
- Περισσότερο από το 90% των μαθητών, που πηγαίνουν σε Ολοήμερο Σχολείο, ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή γυμνάζονται καθημερινά τουλάχιστον επί μία ώρα.