Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με το «ξέπλυμα»

Και νέα διάσταση προσέλαβε η έρευνα που διενεργείται τοπικά από τη δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με φερόμενους ως εμπλεκόμενους κατοίκους της Ρόδου και της Καρπάθου.
Με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί

διαχωρίστηκε και στοιχεία που αφορούσαν καταγγελίες σε βάρος μιας δικηγόρου των Αθηνών, μιας συμβολαιογράφου και 4 κατοίκων Αθηνών και ενός κατοίκου Αθηνών και Καρπάθου διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, από τις υποβληθείσες μηνύσεις και τα έγγραφα φέρεται να προκύπτει πιθανή τέλεση κακουργηματικών πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απάτης, απιστίας, υπεξαιρέσεως, εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφίας.
Ο φάκελος της δικογραφίας περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες μηνύσεις, υπομνήματα και καταθέσεις ενός προσώπου «κλειδί» στο σκάνδαλο ο παραπληγικός αδελφός του οποίου βρέθηκε εμπλεκόμενος σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφαιρούσε κύκλωμα από λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού, κυρίως της Ιταλίας.
Όπως έχει αποκαλύψει η "δ" ο παραπληγικός που απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών τον Ιούνιο του 2008, επιχειρούσε να αγοράσει επαρχιακές ποδοσφαιρικές ομάδες.
Ο αδελφός του πιστεύει ότι αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που επεδίωκε η σπείρα που εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του.
Σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του εκλιπόντος στην Αγροτική Τράπεζα κατατέθηκε την 13η Δεκεμβρίου 2007 το ποσό των 1.221.803 ευρώ από την Ιταλική Τράπεζα Banca Monte Dei Pasci di Siena για λογαριασμό της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A.
Ο 44χρονος υποστήριξε τότε ότι τα χρήματα αφορούσαν την αγορά μιας έκτασης ιδιοκτησίας του στο Μαρούσι και επιχείρησε να αναλάβει τα χρήματα την 19η Δεκεμβρίου 2007. Η Αγροτική Τράπεζα αρνήθηκε να προχωρήσει στη συναλλαγή έχοντας ενημερωθεί προηγουμένως για το παράνομο της συναλλαγής και την 21η Δεκεμβρίου 2007 επέστρεψε τα χρήματα στην Ιταλική τράπεζα.
Στο εικονικό ιδιωτικό συμφωνητικό που χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθεί το ξέπλυμα μέσω του λογαριασμού του 44χρονου υπάρχει υπογραφή και σφραγίδα ανύπαρκτου προσώπου που υπογράφει ως Paolo Loupi.
H ίδια σφραγίδα με το ίδιο πλαστό όνομα έχει τεθεί και σε άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό σε όμοια υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Οι αρμόδιες για την έρευνα της υπόθεσης αρχές εξετάζουν ακόμη ένα εικονικό ιδιωτικό συμφωνητικό που φέρεται να είχε υπογράψει την 19 Φεβρουαρίου 2007 ο 44χρονος με ένα ανύπαρκτο ομοίως πρόσωπο ονόματι Paolo Conti, που ενεργούσε τάχα σαν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας με την επωνυμία "FIDITALIA SPA", που εδρεύει στη VIA G. SILVA 34, στο Mιλάνο.
 

Ο 44χρονος είχε συμφωνήσει την πώληση στον Ιταλό τεσσάρων ακινήτων στη Φθιώτιδα και στη Μαλεσίνα αντί ποσού 450.000 ευρώ.

Πηγή:dimokratiki.gr