Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Κ. Μπατζελή για ελλείψεις προσωπικού στο ΓΝΛ και το ΕΣΠΑ



Διαβεβαιώσεις  για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης των έργων στον κλάδο υγείας μέσω ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρείχε ο Υφυπουργός υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης προς την Βουλευτή Φθιώτιδας και πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή στην οποία παρέστη-μεταξύ άλλων- και ο Διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ, κ. Πέτρος Τομάρας.

Ειδικότερα:


·        Ελλείψεις σε προσωπικό στο ΓΝΛ

 
Ερώτηση Κατερίνας Μπατζελή: Η ερώτησή μου αφορά κυρίως τον Υφυπουργό και έχει σχέση με τον περιορισμό των προσλήψεων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η ένταξη στο 1 προς 5. Θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας κλινικών παντού, αλλά κυρίως στην παιδιατρική και μαιευτική του νοσοκομείου Λαμίας και της Χαλκίδας, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, ιδίως την δημόσια υγεία. Θα ήθελα κ. Τιμοσίδη, αν μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι η διαδικασία των προσλήψεων και της στελέχωσης του προσωπικού. Επιπλέον, υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες διορισμών ιατρών κλάδου για το νοσοκομείο. Αν υπάρχει κάποιο νεότερο για ό,τι αφορά την έγκριση του διορισμού αυτών των ειδικοτήτων.
 

Απάντηση Υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη

Κατόπιν συνεννοήσεως με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπεγράφη και δόθηκε η δυνατότητα σε μας και στο Γενικό Λογιστήριο να διορίσουμε 681 γιατρούς του ΕΣΥ. Στις επόμενες 15 ή 20 ημέρες θα μπορεί να γίνει ο διορισμός όλων αυτών των θέσεων. Στην Χαλκίδα, παράδειγμα, είναι 11 διορισμοί απαραίτητων ειδικοτήτων όπως και εσείς επισημάνατε. Για το νοσοκομείο Κέρκυρας έχουμε 17 διορισμούς, 9 ειδικοτήτων ((Γαστρεντερολογίας,  Χειρουργικής, Οδοντιατρικής,  Παθολογίας, Νευροχειρουγικής, ΩΡΛ, Πνευμονολογίας- Φυματολογίας, Καρδιολογίας, Νεφρολογίας) για τη Λαμία. Υπέγραψε η Περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα 10 ασθενοφόρα, θα υπάρχει και για τη Χαλκίδα.



·        Χρηματοδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ:



Ερώτηση Κατερίνας Μπατζελή: Το επόμενο ερώτημα, είναι σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ. Στον προγραμματισμό που υπήρχε, με την επιχειρησιακή συμφωνία υλοποίησης, αναγράφονται ποσά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόνοια, που δεν αντιστοιχούν με τους πόρους που υπάρχουν στο ΠΕΠ υγείας στην Στερεά Ελλάδα. Πώς θα γίνει αυτή η αντιστοίχιση; Δεύτερον, από πληροφορίες προκύπτει ότι υπάρχει ένα ποσό περίπου 34 εκατ. που θα απορροφηθούν στο νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με την αξιοποίηση του υφιστάμενου παλαιού κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Με δεδομένο ότι, στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για την υγεία υπάρχει ένα ποσό, δυστυχώς μικρό, γύρω στα 36 εκατ. και λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση των ιδρυμάτων για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αν θα μπορούσαμε να είχαμε μια διαβεβαίωση, ότι αυτά τα έργα θα γίνουν με μεταφορά πιθανώς πιστώσεων από άλλες υγειονομικές περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πιστώσεις, θα ήθελα να ρωτήσω το διοικητή, αν είναι σκόπιμο να προωθηθούν οι μελέτες αυτές, για τα εν λόγω ιδρύματα, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγειονομική μονάδα με μελέτες χωρίς να γίνουν τα έργα.

Απάντηση Πέτρου Τομάρα

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, και στην Φθιώτιδα έχει ενταχθεί το Πέτρινο - περίπου 14 εκατ. - και στη Χαλκίδα έχει ενταχθεί το νέο νοσοκομείο, το ανακοίνωσε προχθές ο Υπουργός - περίπου 70 εκατ. Μάλιστα, ο Υπουργός αυτό το έργο το είπε άμεσης προτεραιότητας. Από την ανακοίνωση που έκανε πρόσφατα ο Υπουργός, από τα 250 εκατομμύρια ευρώ έργων που είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το 36,10% αφορούν έργα της 5ης Υ.ΠΕ., δηλαδή, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ – περίπου.
 

Απάντηση Υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε πάλι σε δημόσια συνέντευξη ανακοινώσει την ωριμότητα των έργων, 250 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, έργα τα οποία θα δημοπρατηθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Έγινε επιλογή έργων που έχουν την ωριμότητα υλοποίησης, με τις μελέτες και τα τεχνικά δελτία οι υπηρεσίες να μπορούν σύντομα να επιβλέψουν ή εάν έχουν αναλάβει την δημοπράτηση και την παρακολούθηση των έργων αυτών, να μπορούν να τα δημοπρατήσουν, πράγμα που σημαίνει πως με τις ενστάσεις και τις όποιες άλλες παρατηρήσεις οι οποίες θα υπάρξουν, σε 3, 5 ή 7 μήνες τον χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των έργων που θα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, να μπορεί να εγκατασταθεί εργολάβος, ώστε να αρχίσουν οι λειτουργίες κατασκευής αυτών των έργων.Έγινε μια επιλογή έργων, στα οποία προσπαθήσαμε, πέρα της ωριμότητας των έργων να υπάρχει και μια λογική στην κατανομή τους. Δεν μπορώ να πω ότι το επιτύχαμε στο 100% αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους, όμως, είναι έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, τα χρειαζόμαστε, μέσα στον υγειονομικό χάρτη που θέλουμε να έχουμε αργότερα.
 
Παραμένουν άλλα 400 περίπου εκατομμύρια έργα, 400 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία είναι σε μία φάση, από τα οποία, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και έτσι θα μπορούν να δημοπρατηθούν. Τα έργα αφορούν  έργα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφορούν δευτεροβάθμια υγεία, τριτοβάθμια επίσης σε πολύ μικρές περιπτώσεις. Ενισχύουμε επίσης και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε ότι αφορά τα προνοιακά έργα, έτσι ώστε όποιες μελέτες ωριμάσουν ή ωριμάζουν, θα μπορούν να ενταχθούν σύντομα.