Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σκληραίνει το έγκλημα



                                            ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Σταδιακή αύξηση καταγράφουν τα περιστατικά εγκληματικότητας από ανηλίκους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αν και σε γενικές γραμμές εκτιμάται πως αυτά κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οι συνήθεις παραβάσεις που διαπράττουν οι ανήλικοι είναι η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι ανθρωποκτονίες -είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιουνίου του 2010, όταν δύο 15χρονες σκότωσαν έναν 80χρονο στην Κερκίνη Σερρών για 10 ευρώ-, οι κλοπές και η μαστροπεία. Είναι ενδεικτικό πως τον Οκτώβριο του 2009 σε διάστημα ενός μήνα είχαν διαπραχθεί 11 βιασμοί από παιδιά ηλικίας 15 με 16 ετών.

Φτώχεια και ανεργία
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, πιο επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές είναι νέοι και νέες οι οποίοι προέρχονται από κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες ομάδες, καθώς το φαινόμενο της εγκληματικότητας των ανηλίκων σχετίζεται με την εξάπλωση της φτώχειας και την αύξηση της ανεργίας, αλλά και με την αποτυχία της οικογένειάς τους και άλλων θεσμικών φορέων να ενσωματώσουν αξίες και συμπεριφορές που σέβονται τους νόμους. Άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την εγκληματικότητα στους νέους θεωρούνται η διάδοση των ναρκωτικών αλλά και η ενδοοικογενειακή βία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% των ανηλίκων που οδηγείται στα δικαστήρια αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνια. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως δεν χρειάζεται η εκ των υστέρων τιμωρία όσων προχωρούν σε παραβατικές συμπεριφορές αλλά η πρόληψη αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς με τη δημιουργία από την πολιτεία των κατάλληλων μηχανισμών πρόνοιας και βοήθειας των εν λόγω νέων.


γράφει ο Σπύρος Χριστόπουλος

Πηγή:citypress